Ce este freonul auto?

0 Shares
0
0
0

Freonul este agentul de racire utilizat la majoritatea sistemelor de aer conditionat. Orice sistem de acest gen utilizeaza un racitor care creeaza aerul rece – acesta fiind de fapt rolul freonului.

Fiind un sistem de racire, inevitabil este utilizat atat in casa, dar, in mod deosebit in propria masina, fiind varianta alternativa la “a deschide geamul”, implicit, in acest sistem este folosit si freon auto.

Ce reprezinta acest Freon sau racitor? Cele mai comune freonuri sunt R-12, R-134A, si curand HFO-1234yf. Freonul este foarte asemanator cu uleiul de motor si racitorul de radiator, prin asta insemnand ca este un fluid creat pentru un sistem specific, in cazul nostru fiind vorba de aerul conditionat al masinii – un fluid care raceste.

Freonul este o mixtura speciala al carei rol principal este acela de a transforma aerul cald in aer rece. Procesul  presupune absorbtia si eliberarea aerului rece, in final ramanand aerul rece.  Diferite produse, precum frigiderul de acasa, sistemul de aer conditionat din casa sau masina proprie utilizeaza tipuri diferite de racitori. Acestia pot fi sau nu aceeiasi.

Freonul, cunoscut mult mai bine ca R-12, a fost prima clorofluorocarbură sau CFC utilizata in sistemul de aer conditionat in masina pana a fost banat pe la jumatatea lui 1990 dupa ce s- a descoperit ca afecteaza grav stratul de ozon al planetei.

De atunci, industria auto s-a mutat pe R-134a.  O data cu ce eliminarea CFC-urilor din industria auto, si din restul industriilor ce folosesc sistemul aerului conditionat, stratul de ozon si-a recapatat structura iar gaurile in stratul ozon cauzate de acestea sunt asteptate sa se inchida pana in 2050.

In urma celor enuntate, care este diferenta intre R-134a si R-12? Diferenta intre aceste doua tipuri este imensa, exemplificand faptul ca utilizarea uneia in detrimental alteia nu a mai insemnat distrugerea stratului de ozon.

Din momentul in care s-a descoperit pericolul pe care il poarta R-12 si o multitudine de produse ce folosesc clorofluorocarburi asupra strautului de ozon, oamenii de stiinta au incercat sa lucreze imediat asupra unei noi alternative de racire care sa nu afecteze ozonul. Formula asupra careia s-a lucrat este R-134a: clasicul si singurul racitor care este permis in aerul conditionat din masini in ziua de astazi.

R-134a, desi este mai sigur, nu este perfect… Incepand cu 2013, R-134a este usor inlocuit de o noua formula, HFO-1234yf, valabila pe modele selecte de masini in U.S. Ultimul mentionat este, deocamdata, cel mai curat si sigur racitor, cel mai important fiind faptul ca s-a demonstrate ca nu lasa niciun impact asupra mediului.

Ca atare, se va atrage intrebarea, “ de ce sa inlocuiesc R-134a daca este acceptat?” Imperfectiunea sta in raspuns:

Desi R-134a a fost conceput avand ca scop neafectarea stratului de ozon, este inca creat cu chimicale care pot afecta mediul inconjurator daca scapa de sub control sau sunt aruncate necontrolat. Deci, un pas gresit si se revine la problema afectarii stratului de ozon.

In incheiere, trebuiesc aduse la cunostinta urmatoarele:
1. sistemul de aer conditionat trebuie dus la inspectie de oricate ori simtiti ca sistemul nu isi mai face treaba si nu mai raceste, aerul care trebuie sa fie rece este de fapt cald.
2. Daca aerul este cald, in majoritatea cazurilor si in urma unor inspectii, va fi necesara reincarcarea freonului.

0 Shares
You May Also Like